Tot ce trebuie sa stii despre mandale
Dacă eşti pasionat de arta spirituală orientală, sigur ai auzit de mandale despre care se crede că reprezintă diverse aspecte ale universului. Mandala este termenul dat în sanscrită pentru un cerc sau un obiect rotund şi, totodată, o reprezentare geometrică încărcată de simboluri din cultura hindusă şi budistă.
Mandalele sunt folosite în China, în Japonia şi în Tibet ca instrumente de meditaţie şi de rugăciune. Forma lor de bază este un cerc încadrat într-un pătrat şi conţine secţiuni organizate simetric în jurul unui punct central. Mandalele sunt realizate pe pânză, pe hârtie sau pe sticlă, modelate în bronz sau sculptate în piatră. Cu toate că sunt adevărate opere de artă, dincolo de aspectul lor vibrant, mandalele au sens meditativ şi simbolic şi sunt foarte apreciate. Cu un set pictură mandale oricine le poate realiza în cel mai scurt timp!
Dar hai să aflăm mai multe lucruri despre aceste reprezentări mistice, spirituale şi, totodată, artistice!
Ce este o mandală?
Mandala este un simbol spiritual specific culturii şi ritualurilor religioase şi meditative asiatice. Acest simbol poate fi văzut că fiind reprezentarea grafică a universului, dar şi ca un ghid pentru diverse practici tradiţionale asiatice, pintre care şi meditaţia sau yoga. Credinţa budiştilor şi a hinduşilor este că dacă intră în mandală şi merg spre centru ei, vor fi ghidaţi prin procesul cosmic de transformare a universului şi vor ieşi din suferinţă, găsind bucuria şi fericirea deplină.
Scurta istorie a mandalelor
Fondatorul budismului, Siddhartha Gautama, s-a născut în Nepalul de azi. Cu toate că nu există o dată verificată şi confirmată a acestui moment, istoricii îl plasează în jurul anului 560 î.HR. După ce a devenit conştient de suferinţa oamenilor, Gautama şi-a părăsit regatul în căutarea iluminării prin meditaţie şi conştientizarea atenţiei. El a început să vorbească despre ceea ce a descoperit prin propria practică în anumite zone din India, câştigându-şi adepţi devotaţi. În cele din urmă, a înfiinţat prima comunitate de călugări budişti, adică prima Sangha.
Călătorind pe Drumul Mătăsii, o rută comercială dintre Est şi Vest, călugării au făcut cunoscut budismul şi în alte ţări. Aveau cu ei mandale şi au făcut cunoscută practică acestor compoziţii spirituale în multe dintre zone Asiei, ajungând în secolul al IV-lea chiar şi în Tibet, în Japonia şi în China.
Cu toate că erau legate de budism, mandalele au fost preluate în hinduism şi în alte practici religioase. Acestea erau pictate de meşteşugari spirituali şi mireni evlavioşi, deseori fiind comandate de câte o persoană bogată.
Tipuri de mandale
În funcţie de culturi şi de scopul căruia îi sunt destinate şi care pot fi artistice sau spirituale, mandalele sunt de mai multe tipuri. Iată care sunt cele trei tipuri principale de mandale, în funcţie de utilizare:
Mandale de predare - sunt încărcate de simboluri. Fiecare formă, linie şi culoare are o semnificaţie şi descrie un anumit sistem religios sau filozofic. Pe baza principiilor de realizare, elevii îşi creează propriile mandale prin care redau vizual ceea ce au învăţat. Aceste tipuri de mandale sunt adevărate hărţi colorate ale mentalului autorului lor.
Mandale de vindecare - sunt mandale intuitive realizate pentru meditaţie. Acestea au menirea de a oferi înţelepciune, de a crea o stare de calm şi de a canaliza concentrarea.
Mandale de nisip - sunt folosite de culturile Navajo şi călugării budişti ca elemente religioase tradiţionale. Sunt mandale complicate, bogate în simboluri, realizate din nisip colorat. Întrucât nu sunt durabile, reprezintă impermanenţa vieţii umane.
Ce ar trebui să ştii despre simbolurile din mandale
Mandalele, chiar dacă sunt complexe şi complicate, au simboluri comune. Ele includ prezenţa lui Buddha într-o formă abstractă, cel mai des reprezentată printr-o roată, un copac, o floare sau o bijuterie. Centrul mandalelor este un punct, adică un simbol fără dimensiune care este interpretat ca fiind punctul de plecare, începutul contemplaţiei şi a devotamentului faţă de planul divin. Punctul este înconjurat de linii şi forme geometrice care simbolizează universul. Cercul exterior care încadrează mandala reprezintă ciclul vieţii.
Alte simboluri comune din mandale pot fi:
Roata cu opt spiţe - Dacă roata este reprezentarea artistică a unui univers perfect, cele opt spiţe simbolizează cele opt căi ale budismului, fiind un rezumat al practicilor care conduc către iluminare, eliberare şi renaştere.
Clopotul - reprezintă deschiderea şi curăţarea minţii pentru a permite claritatea şi înţelepciunea.
Triunghiul - Dacă este cu vârful în sus, triunghiul simbolizează energia şi acţiunea, iar dacă este cu vârful în jos, simbolizează cunoaşterea şi creativitatea.
Floarea de lotus - este un simbol sacru în budism. Simetria ei simbolizează echilibrul şi faptul că, aşa cum lotusul ajunge de sub apă la lumină, la fel şi omul poate tinde către trezirea spirituală şi iluminare.
Soarele - este foarte popular în mandale şi reprezintă universul, viaţa şi energia.
Utilizarea mandalelor
Mandalele îşi găsesc utilizare în practicile religioase, în meditaţie sau în yoga. De asemenea, sunt folosite şi că obiecte decorative moderne. Mandala tibetană tradiţională din nisip, care provine din budism, descrie iluminarea lui Buddha. Modelele sunt realizate pe sol şi necesită şi câteva săptămâni pentru a fi finalizate. După ce sunt terminate, mandalele din nisip sunt distruse, sugerând astfel că nimic nu durează.
În contextul modern, mandalele sunt utilizate în diverse moduri. În Yoga simbolizează spaţiul sacru şi susţin idealurile străvechi. Deseori, mandalele sunt expuse pe pereţii locului de meditaţie, uneori fiind desenate chiar în timpul meditaţie. Mandalele sunt folosite şi pentru vindecare, fiind asociate cu regenerarea corpului, a minţii şi a inimii. Mandalele sunt prezente şi în captatoare de vise, fiind o metodă de a proteja persoana care doarme.
Simbol spiritual specific religiei şi artei asiatice, mandalele au devenit extrem de populare, fiind folosite ca elemente de meditaţie şi rugăciune în multe culturi. În hinduism şi în budism, mandalele sunt o reprezentare a universului şi un ghid pe calea către iluminare. Realizarea şi colectarea mandalelor este o practică meditativă transformatoare şi ajuta la restabilirea echilibrului interior şi la dobândirea înţelepciunii.
Acum, cu un set de pictat mandale, poţi face şi tu primii paşi într-o tradiţie uimitoare care îţi va aduce numeroase satisfacţii şi îţi va oferi un instrument de relaxare, meditaţie şi echilibrare mentală.