Metode creative de relaxare

 

Metode creative de relaxare

 

Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au experimentat senzații asemănătoare stresului, însă cel mai probabil nu au știu cum să gestioneze situația. În prezent, avem la dispoziție nenumărate tehnici și metode pentru relaxare, trebuind doar să le alegem pe cele potrivite nevoilor fiecăruia dintre noi.

Stresul, anxietatea, oboseala, apatia, stările de nervozitate, durerile de corp, toate sunt rezultatele unei vieți stresante, obositoare și fără prea mult timp liber. Însă, cu ajutorul anumitor metode de relaxare, toate acestea pot fi contracarate, iar viața ni se va schimba radical. 

 

Când sunt necesare a fi aplicate tehnicile pentru relaxare?

 

Majoritatea oamenilor experimentează senzații precum anxietatea și simptome aferente anxietății, precum dureri de mușchi, de cap, oboseală sau dificultate de concentrare, în mod regulat. Când apăsarea acestor simptome devine aproape insuportabilă, este cazul să luam atitudine și să găsim soluții eficiente, precum sesiuni de jogging, dușuri lungi, spa în confortul casei sau relaxarea prin tehnici creative. 

 

Metode de relaxare precum cititul, muzica, meditația, pictura sau sculptura, dar nu numai, au puterea de a ne dezvolta și menține un echilibru fizic și psihic, astfel încât să putem face față cu brio momentelor stresante de peste zi. 

 

De ce este atât de importantă relaxarea? 

 

Familia, locul de muncă, lipsa timpului liber, stresul, în timp își spun cuvântul și devin principalii factori ce provoacă anxietate, atacuri de panică și oboseală cronică. Pentru o viață sănătoasă, lipsită de griji, un somn odihnitor și profund, o stare de psihic îmbunătățită și o sănătate mentală, relaxarea devine un criteriu important. 

 

Prin tehnici creative de relaxare potrivite fiecăruia dintre noi, reușim să reducem stresul, anxietatea, ne îmbunătățim starea psihică și fizică, ameliorăm durerile, scădem tensiunea arterială, tensiune ce se instalează odată cu stresul și lipsa odihnei și chiar ne dezvoltăm un sistem imunitar mai puternic. 

 

10 tehnici creative de relaxare 

Relaxarea prin tehnici creative ține de alegerea fiecăruia. Poate că anumiți oameni sunt pasionați de citit, de muzică, meditație sau pictură. Alții au înclinații artistice către fotografie și sculptură. Sau poate au o pasiune ascunsă pentru tricotat. Ori sunt fani ai bunului gust și au abilități culinare. Indiferent de doleanțele personale, fiecare pasiune reprezintă o tehnică creativă de relaxare. Iar utilizată în mod frecvent și cu mintea deschisă, poate avea efecte cu adevărat surprinzătoare asupra psihicului nostru. 

Citește cărți 

Cărțile reprezintă una dintre metodele de relaxare ce funcționează pentru foarte multe persoane. Pentru a te bucura pe deplin de efectele acestei tehnici, este necesar să creezi o ambianță plăcută atunci când te apuci de citit. Alege o carte preferată, îmbracă-te și așează-te comod, uită de griji și începe să răsfoiești cartea. Pe măsură ce citești, lasă-ți imaginația să zboare și devino unul cu personajele din poveste. Cu cât de adâncești mai tare în citit, cu atât corpul se va detensiona, te vei relaxa și vei uita de griji. 

Ascultă muzică

Este dovedit științific faptul că muzica are efecte binefăcătoare asupra minții și corpului. Relaxează-te, așează-te comod pe canapea și caută pe internet melodii clasice, jazz, sunete de ploaie, vânt, foc, sunete ambientale, melodii pentru yoga. Pe măsură ce asculți melodiile alese, creierul tău va elibera endorfine (substanțe responsabile pentru senzația de fericire), te vei destinde și simți mai liniștit, iar stresul va dispărea încet. Corpul va fi mult mai relaxat și vei avea capacitatea să iei decizii mai înțelepte, să gândești mai logic și să fii mai creativ. 

Meditează

Meditația este una dintre tehnicile cel mai des folosite pentru relaxarea minții și a corpului. Prin meditație, mintea este educată să te înțeleagă mai bine, să vezi lucrurile din jur altfel, să cunoști și să citești persoanele din anturajul tău, să trăiești fiecare zi în prezent, nu gândindu-te la ce a fost sau ce va fi și să nu lași nimic din exterior să te afecteze. De la câteva minute de meditat, vei ajunge treptat până la 20-30 de minute zilnic de meditație. Așează-te confortabil, concentrează-te asupra respirației, inspiră lung și apoi expiră normal. Mintea o să încerce să te scoată din starea meditativă, dar cu voință și exercițiu, în timp vei reuși să ai sesiuni de meditație din ce în ce mai profitabile. 

Pictează 

Pictura reprezintă o tehnică creativă de relaxare cunoscută ca fiind la origini o practică budistă, numită și mindfulness. Alege un set pictură pe numere dacă ai talent la desenat, detașează-te de activitățile cotidiene și lasă-ți imaginația să se contopească cu corpul. Chiar dacă ești stângaci într-ale pictatului, un kit pictură pe numere pentru începători îți va fi de un real folos, atât pentru relaxare, cât și pentru a-ți dezvolta imaginația. Rezultatul final nu trebuie să fie perfect, ci trebuie să fie suficient de satisfăcător pentru tine, întrucât scopul picturii este de a te liniști, a te conecta cu tine însuți și de a călători în interiorul tău pentru a descoperi libertatea. 

Creează mandale

Mandala la origine este un cerc sau o diagramă reprezentată prin cercuri concentrice, în interiorul căruia sunt trasate linii și semicercuri cu scopul creării unei imagini minimaliste. Mandala este cunoscută pentru relaxarea ce-o aduce prin creare și colorare, prin echilibrul mental, pacea și liniștea rezultate. O foaie de hârtie, un pix, un compas, un liniar și câteva culori sunt suficiente pentru a-ți lăsa imaginația și gândurile să zboare.  

Fă poze

Fotografierea copacilor, frunzelor, florilor din parc, râului din apropiere, păsărelelor sau turturicilor, reprezintă o tehnică excelentă de relaxare pentru pasionații de fotografii. Fă o plimbare în natură și fotografiază tot ce ți se pare interesant. Te vei focusa pe exterior, vei uita de grijile zilnice, te vei relaxa și poate vei face chiar un business din asta. 

Joacă-te cu plastilină

Deși pare un pic copilăresc, sculptatul cu ajutorul plastilinei are efecte benefice asupra stării psihice a adultului. Te vei întoarce cu gândul în copilărie, unde nu ai griji și probleme și poate vei descoperi că ai un adevărat talent ascuns de sculptor. Nu trebuie să creezi figurine complexe, pur și simplu modelează plastilina în scop curativ, relaxant. 

Tricotează

Tricotajul poate fi relaxant chiar dacă ești un novice și nu știi nici măcar ce este o croșetă sau andreaua. Mergi la un magazin specializat, achiziționează un set de croșetat și începe să creezi tot felul de lucrușoare. Nu trebuie să fie ceva extraordinar, privește tricotajul ca pe un lucru exclusiv destinat relaxării. Atenția îndreptată spre andrele și firele de lână te vor scoate din agitația de peste zi, vei uita de stres și mintea îți va fi mult mai relaxată și deschisă. 

Gătește

Cui nu-i place mâncarea? Toată lumea o iubește, fie că iubim să o gătim, fie doar să o consumăm. Însă de ce să nu începi să gătești pentru a te relaxa? După o zi lungă de muncă, cea mai bună soluție pentru relaxare o reprezintă o farfurie plină cu bunătăți. Adună ingredientele ce-ți plac, mergi în bucătărie și lasă-te purtat de imaginație. Gătind, te vei relaxa, vei uita de griji, iar cina cu siguranță va fi mult mai gustoasă. 

Ordonează-ți garderoba

O altă tehnică pentru relaxare, dar și pentru menținerea unei garderobe organizate, o reprezintă chiar organizarea garderobei. Acordă-ți câteva ore, scoate tot din dulap și începe să organizezi hainele. Nu doar că vei avea un dulap ordonat și vei învăța să-ți organizezi lucrurile în mod practic, te vei relaxa, mintea îți va fi mai organizată, iar stresul va dispărea. 

Relaxarea este o tehnică esențială pentru menținerea unei stări generale fizice și psihice bune. În fiecare zi ar trebui să ne acordăm câteva minute și să practicăm o tehnică menită a ne destinde după o zi grea. În acest fel vom uita de problemele de peste zi și vom fi capabili să petrecem momente plăcute și liniștite alături de cei dragi. Pictura pe numere, tricotatul, meditația sau gătitul sunt câteva metode de relaxare ce pot fi practicate alături de membrii familiei, reușind astfel să ne detensionăm și să ne bucurăm și de prezența celor din jur. 

 

Nu uita! PROMO 3 + 1 GRATIS la picturi pe numere sau goblenuri cu diamante. Promotia se activeaza automat cand ai 4 produse in cosul de cumparaturi.