Mandala - semnificatie si simbolistica in cultura internationala

Iti place sa faci mandala? Semnificatia si simbolistica, in cultura internationala

Iti place sa faci mandala, te relaxeaza si iti da o stare de bine? Afla ca nu este deloc intamplator si ca mandala are o semnificatie complexa in cultura internationala.

Mandala este simbolul echilibrului interior. Cuvantul ”mandala” este de origine sanscrita (manda = cerc, sfera; la = continuator). In traducere libera, acest cuvant inseamna cerc. Simbolistica ei in desen si pictura a fost popularizata in Occident de psihanalistul elvetian Carl Gustav Jung.

 

Mandala semnificatie


In cultura internationala, mandala are diverse semnificatii, atat la nivel reprezentativ, cat si spiritual. Una dintre semnificatiile atribuite mandalei este cea a Universului (macrocosmos). Totodata, aceasta simbolizeaza si microcosmosul fiintei umane.

Daca luam ca sistem de referinta timpul, o mandala reprezinta prezentul – tradus prin ”Acum”. In cazul in care ne raportam la spatiu, atunci aceasta reprezinta ”Aici”. In momentul in care lucrezi la o astfel de pictura, efectul ei terapeutic se va resimti fara intarziere. In timp ce vei picta, vei avea prilejul sa meditezi asupra starii tale psihice si emotionale, vei invata sa te ancorezi in prezent si sa traiesti in ”Aici” si ”Acum” – tehnici terapeutice specifice mindfullness-ului.

 

Mandala – semnificatie spirituala

La nivel spiritual, realizarea unei mandale reprezinta un drum complet. Finalizarea unei astfel de lucrari simbolizeaza o etapa incheiata din viata ta si este, in mod special, o reprezentare a propriei tale fiinte, a starii tale interioare, la momentul terminarii acesteia.

Inevitabil, in momentul in care vei picta o mandala, vei fi cuprins intr-o stare meditativa profunda si vei avea ocazia de a-ti explora universul interior si de a identifica vulnerabilitati, cat si de a descoperi resursele necesare pentru a te intari si a reusi sa depasesti momentele dificile. In definitiv, nu doar ca vei reusi sa realizezi o mini opera de arta, ci si o reprezentare in culori a starii tale emotionale si, de ce nu, sa transformi vulnerabilitatile constientizate in abilitati.

In traditiile antice grecesti si romane, cel mai important punct al mandalei era punctul central. Acesta insemna ”Eu”.

In traditiile hinduse si budiste, centrul reprezinta punctul de plecare al contemplarii si devotamentului catre divin. In religia hindusa, mandala are o semnificatie atat de profunda, incat majoritatea locurilor si templelor sfinte au fost construite folosind mandala ca plan sau sablon.

In practicile traditionale, mandalele au fost folosite sub forma de meditatie, dar si ca modalitate de conectare cu spiritul.

 

De ce sa pictezi mandala?

Mandala nu este doar o modalitate de relaxare si terapie, ci seturile de pictura din gama noastra de produse iti vor oferi posibilitatea de a personaliza diverse obiecte si de a le oferi o semnificatie intrinseca. Iata cateva motive pentru care sa alegi sa pictezi mandala:

 

  • Cadou original si inedit – decorarea unui obiect (sticla, ghiveci de flori, obiecte de mobilier etc.) poate sa-i ofere un plus de spectaculozitate si un caracter personal. In plus, aplicarea unei astfel de picturi pe un obiect pe care il vei oferi cadou va capata si o semnificatie personala. Cadoul va contine si o parte din sufletul si sentimentele tale, pe care le-ai transpus in culori;
  • descoperirea de sine si unor noi abilitati – Naumburg sustinea ca ”cele mai fundamentale ganduri si sentimente care isi au originea in inconstient pot fi exprimate mai degraba prin imagini decat prin cuvinte”. Astfel, in timp ce vei picta o mandala, semnificatia acesteia va deveni una profund personala. Explorarea universului interior in culori va avea un efect transformational asupra starii tale interioare;
  • Efect terapeutic – Jung a observat ca mandalele apar in mod spontan in vise, in anumite stari conflictuale sau in halucinatiile avute in cadrul unor episoade psihotice. Potrivit acestuia, mandalele reprezinta o stare interioara de pace si de ordine care are tendinta de a ordona pornirile haotice existente in inconstient. Astfel, potrivit renumitului psihanalist, mandala are un rol de auto-reglare a sistemului psihic, mai ales atunci cand o persoana se confrunta cu situatii contradictorii dificile. Pictarea unei mandale te va ajuta sa-ti pui ordine in ganduri si iti va oferi spatiul propice si energia pentru desfasurarea procesului de auto-reglare psihica, despre care vorbea Jung.
  • Timp de calitate cu familia -  de ce nu? In timpul liber, poti alege sa pictezi mandale impreuna cu copiii si familia. Astfel, veti reusi sa petreceti timp de calitate impreuna, sa va relaxati si sa meditati la diverse aspecte ale vietii voastre. Realizarea de mandale este benefica si celor mici, pentru ca ii ajuta sa se auto-descopere, sa-si creasca nivelul de concentrare, sa isi descopere pasiunea pentru pictura si culori.
  • Creativitate – realizarea de mandale iti va creste nivelul de creativitate. Cu cat vei picta mai multe mandale, cu atat vei fi mai fascinat de universul culorilor si de infinitele combinatii pe care le poti crea.


In oferta magazinului nostru online, vei putea gasi o gama diversa de mandale, care sa te incite sa explorezi cele mai profunde semnificatii ale acestei tehnici.

Vesti bune! Azi ai PROMO 4 + 1 GRATUIT la picturi pe numere sau goblenuri cu diamante. Promotia se activeaza automat cand ai 5 produse in cosul de cumparaturi.