Culori complementare. Cat de importante sunt in pictura
Culori complementare. Cat este de important, in pictura, sa stii regulile de combinare?
Culorile fac parte din viata si sunt in tot si in toate! Fara ele, lumea inconjuratoare ar fi lipsita de sens. Fie ca vorbim de natura, mancare, haine – culorile sunt prezente oriunde. Modul de combinare a acestora este esential si poate determina perceptia: ceea ce vedem este placut, atractiv versus respingator, dezgustator.
Cel care a atras atentia asupra acestei iluzii (combinarea culorilor in anumite moduri) a fost omul de stiinta francez Michel Eugene Chevreul. La vremea respectiva, acesta era angajat ca director al departamentului de vopsitorie din cadrul fabricii de manufactura din Gobelins, Paris, si primea foarte multe reclamatii referitoare la nuantele colorantilor folositi. Reclamatiile faceau referire, in special, la modul in care negrul parea diferit in momentul in care era folosit langa albastru.
Chevreul a inceput o cercetare in urma careia a concluzionat ca, de fapt, culoarea ”perceputa” a firului de ata creat in fabrica era influentata de culorile din jur. Astfel, a aparut ideea de contrast simultan.
Contrastul simultan se creeaza in momentul in care alaturam doua culori complementare, iar linia dintre cele doua culori pare ca "vibreaza". Ochiul uman nu poate privi linistit aceasta linie, in schimb, daca vom privi culorile, acestea vor parea mai intense si ne vor atrage atentia. Aceasta este o tehnica prezenta si in lucrarile marilor pictori din intreaga lume. Vincent Van Gogh, Vermeer, Paul Gauguin sau Edward Hopper sunt numai cativa dintre pictorii consacrati care au integrat in picturile lor tehnica numita contrasutul simultan.
Ce sunt si care sunt culorile complementare?
Culorile complementare au fost folosite de marii pictori si, de-a lungul timpului, au ajuns sa fie integrate si utilizate cu succes nu doar in pictura, ci si in multe alte domenii ce implica arta vizuala si estetica, precum fotografie, design, machiaj si chiar si in domeniul culinar.
Culorile complementare sunt opuse pe cercul culorilor si au rolul de a se completa reciproc. In momentul in care sunt asezate una langa cealalta, culorile complementare echilibreaza cromatica tabloului.
Fiecare perehe de culori complementare este formata dintr-o culoare rece si una calda.
Culori calde:
- oranj;
- rosu;
- galben.
Culori reci:
- albastru;
- verde;
- violet.
Iata care sunt cuplurile de culori complementare:
- rosu – verde;
- galben – violet;
- albastru – oranj.
Culorile tertiare reprezinta culorile formate prin combinarea unei culori primare cu una secundara. Iata cum se combina acestea si ce obtii:
- galben cu oranj si albastru cu violet => indigo;
- orange cu rosu si albastru cu verde => cyan;
- rosu cu violet => roz.
Cum te pot ajuta culorile complementare in realizarea tablourile tale?
Cunoasterea trucurilor prin care poti amesteca diferite culori este esentiala pentru a putea obtine efectul dorit si a putea construi mesajul pe care iti doresti ca tabloul tau sa-l exprime. Iata cateva trucuri care te ajuta, bazate pe combinarea culorilor complementare:
- daca rosul pe care-l ai nu este pe cat de intens ti-ai dori, atunci picteaza ceva verde alaturi si vei obtine, cu siguranta, efectul dorit;
- daca o culoare este, in schimb, prea intensa, atunci o poti estompa amestecand in ea culoarea ei complementara;
- nu folosi negru daca vrei sa pictezi ceva inspirat din natura. In natura, nu exista negru, ci doar variante mai inchise ale altor culori;
- pentru a picta umbre, foloseste culoarea complementara a luminii. Culoarea luminii este reprezentata in pictura de galben. Prin urmare, foloseste violet pentru umbre. Un exemplu extrem de relevant in acest sens il reprezinta celebra pictura a lui Renoir, ”Balul de la Moulin de la Galette” (1876), in care celebrul pictor a folosit nuante de albastru foarte inchis pentru a picta umbrele.
Cum obtii nuante de gri "colorate", prin amestecul de culori complementare?
Griurile colorate se obtin din amestecul culorilor complementare cu alb. Prin amestecarea unei cantitati mai mari sau mai mici de alb cu perechea complementara, vei putea obtine diverse nuante de gri "colorat". Astfel:
- rosu + verde + alb => griuri colorate;
- galben + violet + alb => griuri colorate;
- albastru + oranj + alb => griuri colorate.
Pentru o paleta si mai vasta de nuante, poti integra si negrul. Pune-ti la incercare creativitatea si joaca-te cu dozajul: mai mult sau mai putin. Poti ajunge sa creezi o lucrare extrem de interesanta folosind doar trei culori: alb si un set de culori complementare.
Criando iti pune la dispozitie seturi complete de pictura pe numere. Cu toate ca ai harta si culorile, poti oferi lucrarii o nota personala si un plus de autenticitate prin modul in care combini culorile si cantitatile folosite.