Ce este pictura pe numere?
Ce este pictura pe numere?
Pictura pe numere reprezintă o tehnică de pictat din ce în ce mai des aleasă în scopuri recreative. Nu puțini sunt cei care apelează la astfel de tehnici pentru relaxare, eliberarea stresului, anxietății sau pur și simplu pentru dezvoltarea imaginației.
A picta un tablou pe numere nu este deloc imposibil și nu necesită cunoștințe vaste într-ale pictatului. Pictura după numere este de fapt un sistem prin intermediul căruia imaginea este împărțită și marcată cu câte un număr, număr atribuit unei culori. În fiecare formă numerotată pictezi cu ajutorul culorii aferente, urmând ca la final să rezulte un tablou cu o imagine din natură, un animal sau alte diverse semnificații.
Când a apărut pictura pe numere?
Primul brevet pentru pictura pe numere a fost depus în anul 1923. Palmer Show Card Paint Company, împreună cu angajatul Dan Robbins, cel care a și avut ideea picturii pe numere, au creat și introdus pe piață în 1951 un set pictură pe numere, reușind să vândă peste 12 milioane de exemplare.
Cine este inventatorul picturii pe numere?
Dan Robbins, inventatorul picturii pe numere pe care o cunoaștem în prezent, s-a bazat pe practica lui Leonardo da Vinci, practică ce avea ca scop numerotarea secțiunii pânzelor sale pentru ca studenții săi să le poată analiza ulterior.
Preluând acest concept, Dan Robbins și-a creat propria lucrare, peste care a așezat o foaie transparentă, trasând forme pentru fiecare culoare, nuanță și umbre. Ulterior a numerotat formele, atribuind aceeași numerotare și culorilor folosite. După lungi încercări, Robbins a reușit să creeze forma finală și să o propună spre comercializare.
Ce conține un kit pictură pe numere?
Un kit pictură pe numere conține toate elementele necesare realizării unui tablou final închegat. Setul este compus dintr-o pânză dim bumbac cu un desen conturat, adesea întinsă pe o ramă din lemn pentru a picta mai ușor, tuburi cu vopsea acrilică, pensule de dimensiuni diferite, o coală de hârtie tip ciornă, pentru a exersa înainte de a picta pânza, iar unele seturi pot conține și cleme metalice pentru agățarea tabloului după ce este gata și o cutie din carton de calitate, cu mâner și design personalizat.
Ce tipuri de pictură pe numere să alegi?
Există disponibile pe piață o gamă largă de picturi pe numere, trebuie doar să o alegi pe cea care ți se potrivește și care îți captează atenția. Picturi pe numere pentru începători, cu peisaje, cu flori, cai, religioase sau ieftine, rezultatul va fi același: un decor de interior unic, personal, ușor de realizat, relaxant și creativ.
Pentru cei dornici de a pictat, dar care nu dețin abilitățile necesare, pictura pe numere începători reprezintă alegerea ideală. Datorită numerotării formelor și a culorilor, activitatea va fi cu mult ușurată. Deși, chiar dacă pânza și culorile sunt numerotate, începător fiind, dacă alegi un tablou cu numere prea complicat, rezultatul final se poate lăsa așteptat. În funcție de numărul de elemente ce vor trebui pictate, poți alege un tablou mai simplu, deoarece cu cât numărul de culori va fi mai mare, cu atât tabloul va fi mai greu de pictat. Pentru început, optează pentru pictura pe numere cu flori, simple și care nu necesită multe culori.
O pictura pe numere cu peisaje de toamnă, orașe, vapoare pe mare sau castele și munți, conține mai multe elemente și culori, gradul de dificultate fiind mai ridicat. Optează pentru un astfel de model atunci când deprinzi suficiente calități pentru a picta un tablou mai complex.
Picturile cu animale sunt ideale dacă ești un iubitor al patrupedelor. Alege o pictura pe numere cu cai pentru momente relaxante, reducerea stresului și pentru o notă specială designului interior. Animalele sunt cunoscute pentru efectul relaxant pe care-l induc, așadar de ce să nu alegi să pictezi un tablou cu un cal, un cățel sau o pisicuță pentru a te bucura de câteva clipe de liniște?
Picturile religioase se regăsesc în multe case. De ce să nu-ți creezi propria pictura pe numere religioase și să-ți decorezi casa cu o ilustrație proprie și personalizată? Optează pentru un tablou care ți se potrivește și lasă pensula să zboare lin peste pânză.
Din categoria de tablouri pe numere, ai posibilitate să alegi o infinitate de picturi pe numere ieftine, pe care să le colorezi în fiecare zi, atunci când simți că anxietatea te cuprinde și vrei câteva momente de relaxare.
Cum să pictezi tablouri pe numere?
Atunci când ai decis achiziționarea unei picturi pe numere, trebuie să știi că nu există neapărat o regulă anume pentru a picta. Însă, trebuie să ții cont de anumite aspecte, pentru a nu strica forma finală a tabloului, pentru a picta greșit zonele și a evita murdărirea mâinii și a pânzei cu vopsea.
Poți opta să pictezi formele de aceeași culoare mai întâi, pentru a evita curățirea deasă a pensulei. Începe cu zonele mai mari, trecând apoi spre cele mai mici până termini culoarea respectivă. Dacă numărul aferent culorii folosite se regăsește pe tot tabloul, pictează intercalat zonele, pentru a evita întinderea vopselii neuscate. Începe cu un colț, apoi treci la cel opus până se usucă vopseaua.
Atunci când începi să pictezi, începe întotdeauna cu zona de sus, mergând apoi mai jos până termini tot tabloul pentru a nu întinde cu mâna vopseaua pe toată planșa.
Dacă nu ești foarte sigur pe capacitățile tale de a picta, începe să pictezi mai întâi zonele în culori deschise, pentru că, indiferent dacă vei depăși conturul formei, cu o culoare mai închisă vei reuși să retușezi ușor pictura. Însă, dacă spre exemplu, ai pictat mai întâi cu negru și ai depășit peste forma unde trebuie să pictezi cu alb, vei retușa mai greu zona respectivă.
De ce să alegi un tablou după numere?
Alegerea unui set pictură pe numere implică costuri reduse. Vei primi la un preț accesibil pânza schițată, vopseaua acrilică, pensulele, rama de lemn, cleme metalice și/sau cutie. Aspectul final va fi unul demn de Leonardo da Vinci.
Pânza fiind deja schițată, rezultatul final va merita tot sacrificiul, dacă se poate numi sacrificiu. Treaba în sine este destul de simplă: alegi zona pe care vrei să o pictezi, cauți numărul formei și apoi culoarea aferentă. În tub, vei găsi vopseaua acrilică pe care nu va trebui să o diluezi deloc sau să faci amestecuri pentru a crea o culoare.
Odată terminat tabloul, îl poți folosi ca și obiect de decor pe unul dintre pereții casei sau îl poți face cadou unei persoane dragi. Un astfel de cadou va fi mult mai apreciat, fiind făcut cu drag.
Cum te ajută pictura pe numere pentru relaxare?
Unul dintre avantajele majore ale unei picturi pe numere, este reprezentat de momentul de relaxare pe care îl oferă pictatul în sine. Vei avea capacitatea să analizezi mai bine, să observi zone sau informații pe care inițial nu le puteai vedea, vei reuși să te concentrezi mai atent și să petreci mai mult timp cu tine însuți.
Poți alege să pictezi împreună cu persoana iubită sau alături de copii. Veți petrece timp prețios laolaltă, vă veți cunoaște mai bine și veți uita de griji și de stres.
Sfaturi pentru tablouri pe numere excepționale
- după ce ai folosit o culoare, curăță pensula în apă și apoi usuc-o bine cu ajutorul unei cârpe uscate;
- curăță pensulele cu mare atenție după ce ai folosit vopsele închise la culoare;
- pictează cu mici atingeri pentru a evita depășirea conturului formei;
- închide imediat tubul de vopsea acrilică după ce nu-l mai folosești, pentru a preveni uscarea vopselei;
- dacă dorești să diluezi vopseaua, nu o dilua cu mai mult de una-două picături de apă;
- începe să pictezi partea de sus a pânzei, trecând ușor spre partea inferioară, pentru a evita întinderea vopselei și deteriorarea tabloului.